Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Βασικά σημεία από την συνάντηση με τον Γ.Γ.Α. κ. Ιούλιο Συναδινό

Κατά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 9 Μαΐου, ώρα 20:00 στο καφέ «Ο Κήπος» ο κ. Συναδινός συνοδευόταν από τον Νομικό Σύμβουλο της  Γ.Γ.Α., ενώ αρκετοί συνάδελφοι παρευρέθηκαν και έθεσαν καίρια ερωτήματα.
Εν συντομία το απαύγασμα της συνάντησης ήταν:

  • Για το ποδηλατοδρόμιο Ακρωτηρίου, έχουν κινηθεί διοικητές ενέργειες, δηλαδή μήνυση για τις παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα για το θέμα. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας του ποδηλατοδρομίου, με το οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς να καταρρεύσει εντός ολίγων χρόνων υπό το βάρος της μεγάλων εξόδων, δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση.
  • Ο Γ.Γ. δήλωσε πως είναι κάθετα αντίθετος με τις μειώσεις ωρών του μαθήματος Φ. Αγωγής στην Εκπαίδευση (Α/θμια και Β/θμια) ευελπιστώντας στην αναβάθμιση του μαθήματος.
  • Γίνεται προσπάθεια να κατανέμονται δίκαια οι επιχορηγήσεις για τη λειτουργία, συντήρηση και αποκατάσταση των αθλητικών κέντρων ανά την Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορούν να συντηρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις και να λειτουργούν σε κόσμιες και υγιεινομικώς κατάλληλες συνθήκες.
  • Για το θέμα των επιχορηγήσεων των ομοσπονδιών γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφούν τα σωματεία που είναι ενεργά, να ξεχωρίσουν αυτά που πραγματικά προάγουν τον αθλητισμό από τα «μαϊμού» σωματεία, έτσι ώστε τα χρήματα να αξιοποιούνται για τις ανάγκες του αθλητισμού και όχι για τις τσέπες κάποιων. Χαρακτηριστικά ο κ. Συναδινός ανάφερε ότι, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 12500 σωματεία εκ των οποίων εκτιμάται ότι τα 8500 είναι πραγματικά ενεργά. Τα υπόλοιπα μάλλον εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι καθαρά αθλητικούς. Το πρόβλημα θα λυθεί με τη δημιουργία ενός Ηλεκτρονικού Μητρώου αθλητικών σωματείων, ιδέα που έχει δρομολογηθεί, όμως, φαίνεται πως δεν πολυαρέσει σε ορισμένους, γι’ αυτό και δημιουργούν προσκόμματα και προβλήματα.
  • Το θέμα της τυποποίησης του επαγγέλματος του προπονητή αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης, μιας και έχει πολλές εκφάνσεις και πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα το θέμα του προπονητή ποδοσφαίρου. Ο Νομικός Σύμβουλος της Γ.Γ.Α. ανέφερε ότι με τον Ν. 4373/2016 δόθηκε ένα νομικό εργαλείο για τους πτυχιούχους Φ. Αγωγής, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα της αναγνώρισης της ιδιότητας του προπονητή χωρίς ερωτηματικά και προϋποθέσεις. Συζητήθηκε το θέμα με τις ειδικότητες που αποκτιούνται από τα ΣΕΦΑΑ. Εάν, δηλαδή, θα πρέπει η ιδιότητα του προπονητή κάποιου αθλήματος να είναι στενά και αποκλειστικά συνδεδεμένη με την ειδικότητα που έχει αποκτηθεί ή εάν η ιδιότητα του Πτυχιούχου Φ. Αγωγής, σε συνδυασμό με εργασιακή εμπειρία, επαρκεί για την κατοχύρωση της ιδιότητας του προπονητή σε κάποιο άθλημα πέραν της ειδικότητας που έχει αποκτηθεί. Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι τι γίνεται με τους προπονητές Ολυμπιακών αθλημάτων όπου δεν υπάρχει ειδικότητα στα ΣΕΦΑΑ (π.χ. ποδηλασία). Το θέμα πρέπει να απασχολήσει τον κλάδο στη βάση του. Είναι αναγκαία μια συζήτηση από όλους τους συναδέλφους να τοποθετηθούν σε συνελεύσεις των Ενώσεών μας, έτσι ώστε να καταθέσουμε προτάσεις από την βάση.
  • Για το θέμα του μαθήματος της Κολύμβησης στα δημοτικά, φαίνεται πως υπάρχει η πρόθεση να συνεχισθεί, δεν ειπώθηκαν λεπτομέρειες, η Γ.Γ.Α. θα το στηρίξει με επιπλέον χρηματοδότηση. Υπολογίζεται ότι 300 συνάδελφοι να απασχοληθούν το νέο έτος στο πρόγραμμα.
  • Το θέμα των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου Ν. Χώρας, όπου τέθηκε η άσχημη κατάστασή του, ο κ. Συναδινός ανάφερε ότι θα γίνει μια προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης, γι’ αυτό το λόγο έχει ανατεθεί μελέτη σε ηλεκτρολόγο. Μια πιο ριζική αναβάθμιση με οικονομικά κονδύλια κολλάει στο θέμα της αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης της εγκατάστασης από ένα σωματείο.
  • Τέλος, για το θέμα της αναβάθμισης του Εθνικού Σταδίου, έχουν εγκριθεί 200000€ για έργα όπως η περίφραξη, η στεγάνωση της κερκίδας, η αποκατάσταση της αίθουσας βαρών κάτω από τον Όμιλο Αντισφαίρισης και δύο σπιτάκια, έργα βέβαια, που για τρίτη φορά εξαγγέλλονται, αλλά η έγκριση του ποσού δημιουργεί ελπίδες για την πραγματοποίησή τους. Σε δεύτερη φάση θα διατεθούν 70000€ για την δημιουργία προθερμαντηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου